Cancer eller kreft

Jag är lite sömnig ikväll efter en intensiv dag. Men jag håller uppe tempot och skriver några rader. Framför allt riktat till mina kära medsystrar.

Jag har uppehållit mig ganska mycket kring hjärnans sjukdomar, men det finns ju även andra sjukdomar som bör belysas. Jag tror att alla känner någon anhörig som har drabbats av cancer. För flera år sedan drabbades jag själv av ett negativt besked vid ett så kallat cytolog prov. Det är ett cellprov som tas i underlivet rutinmässigt i Sverige idag. Så kallad screening. Man kan på ett tidigt stadium upptäcka cellförändringar och förebygga vidare utveckling till mer aggressiv form av cancer. För mig så var det som att uppleva en skenavrättning. Sådant som sker i länder med mer diktatoriska statsformer. Tack och lov inte i Sverige. Jag skriver om detta för jag tycker att det bör ventileras eftersom det är många av mina medsystrar som är drabbade men som kanske inte vågar tala om cellförändringar.

Detta har givetvis fått mig att bli mer vaksam på andra typer av cellförändringar. Bröstcancer är en ganska vanlig form av cancer men även här så kan det upptäckas på ett tidigt stadium genom sk screening och även självundersökning som ni ser på bilden nedan.

Jag vet inte varför, egentligen, som jag skriver detta, men det känns på något sätt som om att kvinnans sjukdomar åtsidosätts i dagens samhälle. Män och kvinnor är olika. Vi drabbas av olika sjukdomar. Ibland är symptomen på sjukdomar dessutom olika vilket även det bör uppmärksammas.

Det är ganska självutlämnande att skriva detta, men jag hoppas att jag stödjer mina medsystrar till ett bättre liv.

I support a better life – what about you?

Anna

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *