Ansvar

Kvällens rubrik är oerhört viktig tycker jag. Det är dessutom ett väldigt svårt ämne att skriva om. Just därför att man kan diskutera i all oändlighet om det. Vad innebär ansvar för Dig?

Svårt att hitta ett vettigt exempel. Vad ska jag ge för exempel? Om du till exempel ser en aluminiumburk som ligger alldeles vid en papperskorg, vad gör du då? Tar du upp burken och lägger den på sin plats eller tycker du att staten ska göra det?

Jag slutar att skriva för ikväll. Det här är ett ämne som jag vill återkomma till. Jag skulle väldigt gärna få förslag på vad ansvar innebär för dig. Hur mycket ansvar ska du själv ha och hur mycket ansvar tycker du staten ska ha? Och i så fall, hur ska begreppet stat definieras. Det blir lite moment 22 på något sätt.

Je t’embrasse

 

 

Hej igen!

Det här är ju ett så pass svårt ämne att skriva om så jag måste fundera mer. Jag har fått en kommentar:

 

Så intressanta frågor Du ställer. Ansvar är, som jag ser det, att ta eget indivuduellt ansvar för sina handlingar. Samt, att uttrycka sin uppfattning inför andra, även om de andra inte önskar höra detta: Stort tack för att Du ställer denna fråga. 

 

Jag hoppas att det är fritt att göra tolkningar. Om jag ska “översätta” kommentaren ovan så är det frihet under ansvar. Det här gör ämnet ännu mer komplext och tillspetsat eftersom man då börjar att tangera den så kallade fria viljan.

Jag såg ett program av Professor Arvid Carlsson och där berörde han ett viktigt ämne; nämligen att för att det ska kunna ske några världsliga förbättringar så måste vi förstå hjärnans funktion bättre. Han menar att det fortfarande finns mycket kvar, evolutionärt sett, av den så kallade reptilhjärnan. Jag kan ha hört fel.

Om jag får ge en tolkning så har ju hjärnan utvecklats i många dimensioner under en obegripbar lång tid. Om jag får spekulera, så spelar de impulskontroll reglerande transmittor systemen en mycket stor roll i utvecklandet från reptilhjärna. Där torde bland annat de serotoninförande neuronen spela en stor roll. Kanske rent utav avgörande roll?

Nu är det fredag kväll och helg. Förhoppningsvis så får jag möjlighet att åka längdskidor i helgen. Det finns tydligen mycket snö.

 

Bon weekend,

Anna

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *